**IBPS Clerk Prelims 2018 Memory Based Quantitative Aptitude Questions with Smart Solutions**, we are sharing some miscellaneous word problems along with the questions of data interpretation to help our readers get an idea on the right approach to tackle these problems. This year as per the notification released by IBPS for clerical cadre, around

**7883 candidates**will be getting the final selection after qualifying the preliminary exam and then mains exam followed by the language proficiency test.

Talking about the **IBPS Clerk** preliminary examination, the level of exam was from easy to moderate and any candidate who have practiced well enough can attempt good number of questions without any hurdle. And as per the reviews we have received from our readers, most of them have attempted above 70 questions. So we can expect the cutoff going high and touching the sky this year also as the same happened in last year. Now let us look towards some memory based reasoning ability questions and the right way to approach them inorder to get the answer in the least possible time.

__Data Interpretation__

The following bar diagram shows the number of tickets cancelled by the passengers traveling through a Train on various days from Monday to Friday. Study the questions carefully and answer them.

**Q.) What is the difference between total number of passengers who cancelled the tickets on Monday and Wednesday together and the passengers who cancelled the tickets on Tuesday and Thursday together.**

**(a) 45**

**(b) 30**

**(c) 60**

**(d) 15**

**(e) 20**

** Solution** : Total number of passengers who cancelled the tickets on Monday and Wednesday together = 35+60 = 95

Total number of passengers who cancelled the tickets on Tuesday and Thursday together = 25+40 = 65

Required Difference = 95-65 = 30 **[ANS]**

Hence** Option (b) is the right answer.**

**Q.) The number of Female passengers who cancelled the tickets on Monday was 5/7 of the total number of passengers who cancelled the tickets on Monday. Calculate the number of Male passengers who cancelled the tickets on Monday.**

**(a) 10**

**(b) 20**

**(c) 12**

**(d) 25**

**(e) 18**

** Solution** : Given total number of passengers who cancelled the tickets on Monday = 35

Now, No. of Female Passengers who cancelled the tickets on Monday = 5/7 × 35 = 25

Therefore number of male passengers who cancelled the tickets on Monday = 35-25 = 10 **[ANS]**

Hence **Option (a) is the right answer.**

**Q.) The number of passengers who cancelled the tickets on Saturday were 50 more than the number of passengers who cancelled the tickets on Friday. If the number of female passengers who cancelled the tickets were 100, then find the percentage of male passengers who cancelled the tickets on Saturday.**

**(a) 25%**

**(b) 33.33%**

**(c) 50%**

**(d) 15%**

**(e) 20%**

__ Solution__ : Given, number of passengers who cancelled the tickets on Friday = 75

Now number of passengers who cancelled the tickets on Saturday = 75+50 = 125

The number of female passengers who cancelled the tickets on Saturday = 100

So the number of male passengers who cancelled the tickets on Saturday will be (125-100) = 25

Required Percentage = (25/125) × 100

Required Percentage = 1/5 × 100

= 20% **[ANS]**

Hence** option (e) is the right answer.**

**Q.) Find the ratio of number of passengers who cancelled the tickets on (Wednesday and Thursday) together and the number of passengers who cancelled the tickets on Friday.**

**(a) 5:9**

**(b) 4:5**

**(c) 4:3**

**(d) 7:9**

**(e) 2:3**

** Solution** : The number of passengers who cancelled the tickets on Wednesday and Thursday together = 60+40 = 100

The number of passengers who cancelled the tickets on Friday = 75

Required Ratio = 100 : 75 = 4 : 3 **[ANS]**

Hence **Option (c) is the right answer.**

**Q.) If on Sunday, the number of male passengers who cancelled the tickets were 25 and the ratio of male and female passengers who cancelled the tickets was 5:3, then calculate the percentage of total number of passengers who cancelled the tickets on Sunday to that of total number of passengers who cancelled the tickets on Friday.**

**(a) 41 (1/3)%**

**(b) 33.33%**

**(c) 25%**

**(d) 53 (1/3)%**

**(e) 43 (1/3)%**

** Solution** : It’s given that number of male passengers who cancelled the tickets on Sunday was 25 so we can say that 5 is equivalent to 25 and the total number of passengers who cancelled the tickets on Sunday will be equivalent to 8. Thus it can be written as,

5 ≈ 25

8 ≈ ?

After cross multiply,

? = (8×25) / 5, or

? = 40

So total number of passengers who cancelled the tickets on Sunday = 40, and

Total number of passengers who cancelled the tickets on Friday = 75

Required Percentage = 40/75 × 100

= 40/ 3 × 4

= 160/3

Or it can be written as 53 (1/3) %

Hence** option (d) is the right answer.**

__Miscellaneous Word Problems__

**Q.) The ratios of present age of mother and daughter are 12:5. Five years hence the age of daughter is half the age of mother two years hence. Find the present age of daughter.**

**(a) 20**

**(b) 15**

**(c) 25**

**(d) 35**

**(e) 10**

** Solution** : The given ratio of present ages of mother and daughter = 12:5

And we have to find the present age of daughter, so the answer need to be a multiple of 5. Therefore the best way to approach this question is go through options.

So, let present age of daughter = 20

then present age of mother = 12 × 4 = 48

It’s because the present age of daughter is 5×4 = 20 so to find the present age of mother we need to multiply the given ratio by 4 (i.e. 12×4)

Now checking the given condition,

Five year hence the age of daughter = 20+5 = 25,

Two year hence the age of mother = 48+2 = 50

It can be observed clearly that 25 is half of 50 or in other words we can say that Five years hence the age of daughter is half the age of mother two years hence.

**Therefore the present age of daughter will be 20 and thus we need not to check any other options further.**

** Note** :

*These type of tricks are applicable only where the ratios of ages are given and not in every other question of ages.*

Hence **Option (a) is the right answer.**

**Q.) In a partnership A invested ₹2000 and B invested ₹4000 After 8 months B left the partnership. Calculate the A’s share of profit, if the total annual profit was ₹3850.**

**(a) ₹ 1800**

**(b) ₹ 1750**

**(c) ₹ 1650**

**(d) ₹ 2150**

**(e) ₹ 2200**

** Solution** : The problems of Partnership are usually based on the following formula,

Money Invested × Time period = Profit

So the ratio of profit of A and B will be,

A : B = (2000 × 12) : (4000 × 8) …..(i)

Since the time period of A’s invested is not given we can consider it to be 12 months, as the question is talking about annual profit and since the time period for B is given as 8 months, we will consider the same.

Upon simplification the equation (i) can be written as,

A : B = 3 : 4

Now the total annual profit of A and B will be 3+4 = 7 which is equivalent to ₹3850,

And the annual profit of A will be equivalent to 3, therefore we can say

7 ≈ 3850

3 ≈ ?

After cross multiplication,

? = (3×3850) / 7

? = 3 × 550

? = 1650 [ANS]

Hence** option (c) is the right answer.**

**Q.) A and B invested in a business in the ratio 5:1. A leaves the business after the end of 8 months. The profit share of B is ₹8100. Find the total annual profit of A and B.**

**(a) ₹ 24380**

**(b) ₹ 42500**

**(c) ₹ 28500**

**(d) ₹ 35100**

**(e) ₹ 18650**

** Solution** : As we know the formula of partnership to used here is,

Money Invested × Time = Profit

It is given that A has invested for a period of 8 months and the time period for B’s invested is not given, so we can assume it to be 12 months as the question is talking about annual profit.

The ratio of profit of A and B can be written as,

A : B = (5×8) : (1×12), or

A : B = 10 : 3

Now the total annual profit of A and B together will be equivalent to (10+3) = 13 and the annual profit will be equivalent to 3. So we can say that,

3 ≈ 8100

13 ≈ ?

After cross multiplication,

? = (13×8100) / 3

? = 13 × 2700

? = 35100 [ANS]

Hence** option (d) is the right answer.**

**Q.) Kapil invests 15% of his income in LIC and gives the remaining amount to his mother. Mother invests 90% in her shopping and left with only ₹3400. Find the monthly income of Kapil.**

**(a) ₹31,000**

**(b) ₹28,500**

**(c) ₹34,800**

**(d) ₹54,000**

**(e) ₹40,000**

** Solution** : Let the total monthly income of Kapil be 100%

So the remaining amount which Kapil gave to his mother = (100% – 15%) = 85%

Since mother invested 90% of the amount given to her and left with 10% of the amount which is equivalent to ₹3400. Thus it can be written as,

10% of (85%) ≈ 3400, or

1/10 × (85%) ≈ 3400, or

85% ≈ 34000

So to find the monthly income of Kapil we can say that,

85% ≈ 34000

100% ≈ ?

After cross multiply,

? = (34000 × 100%) / 85%

On solving,

? = 40,000 [ANS]

Hence **option (e) is the right answer.**

** Note** :

**The explanation given or shown in the above problems may look lengthy and tedious but once understood clearly, it will definitely help you in solving the questions and arriving at the answer quickly.**That’s all in this article, if you find it useful then don’t forget to share it with others and if there’s any doubt, feedback or suggestions then feel free to share with us in the comment section given below.

*Thank You !!*

Join our Telegram Channel – t.me/bankingdreams